Z raziskovanjem domačega kraja odkrivamo njegove skrite dragulje, bogato zgodovino in edinstvene značilnosti. Tako se lahko bolje povežemo s svojim okoljem, spoznavamo ljudi, ki v njem živijo, spoznavamo našo kulturo in tradicijo ter se zavemo svoje identitete in pripadnosti.

V tem šolskem letu je Zveza prijateljev mladine Slovenije v okviru programa Mladi raziskovalci zgodovine razpisala raziskovalno temo z naslovom Šport skozi čas. Raziskovanja so se lotili devetošolci: Iva Zabukovšek, Lara Tovornik, Urban Vnučec in Žan Grosek. Vsi z zanimanjem prebirajo zgodbe iz preteklosti, hkrati so veliki ljubitelji športa, zato odločitev za sodelovanje ni bila težka.

Raziskovalno nalogo so predstavili na srečanju mladih raziskovalcev, ki je potekalo v torek, 30. 5. 2023, v Športnem parku Stožice v Ljubljani. Prejeli so ZLATO PRIZNANJE, za kar jim iskreno čestitamo.

Razmišljanje mladih raziskovalcev:

»Ob misli na naše raziskovalno delo nas preplavijo prijetni in pozitivni občutki. Za nami je kar nekaj ur trdega dela in tudi novih spoznanj. Poučili smo se o pisanju raziskovalnih nalog, kar nam bo zagotovo koristilo pri nadaljnjem izobraževanju. Krepili smo veščine vztrajnosti, medsebojnega spoštovanja in sodelovanja. 

Poseben občutek je listati po starih šolskih kronikah, kjer se skrivajo pravi zakladi naše Ponikve. Tudi na kraj zdaj gledamo z drugačnimi očmi. Nanj smo bolj ponosni.

Najljubši del našega raziskovanja so predstavljali intervjuji oziroma pogovori z našimi sogovorniki. Začutili smo njihovo željo, da del svoje življenjske zgodbe prenesejo na nas, nas opogumijo za športno udejstvovanje in nas napolnijo z vrednotami, kot so vztrajnost, pogum, sodelovanje in spoštovanje. To naj bodo vodila v našem življenju in ne tekmovalnost ter nevoščljivost.

V nas se je vzbudila želja po organizaciji dogodka, s katerim bi obudili športni duh naše Ponikve in s katerim bi povezali staro in mlado, tradicijo in sodobnost. Predvsem pa si želimo, da bi mlade navdušili za sodelovanje, povezovanje ter druženje.

Organizatorji so nam pripravili zanimiv in pester program ter nam predstavili športni park, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. Še posebej zanimivo je bilo spoznati, kako dragocena je trava nogometnega igrišča, sesti na klopi v garderobi igralcev in na mehke oblazinjene VIP sedeže navijaške tribune. Spoznali smo del tribune, na kateri je navijaško vzdušje najboljše, in občutili hladnost zaporniških celic, namenjenih »preveč razgretim« navijačem. »

Vabimo vas, da si ogledate predstavitev fotografij,  ki so del arhiva ZPMS, objavljenega na njihovi FB strani, in del arhiva OŠ Blaža Kocena Ponikva.

Vabimo vas tudi k ogledu videa s predstavitvijo naloge. 

Avtorji raziskovalne naloge in mentorici: Mateja Bevc in Polonca Planko