Tako kot vsako leto, smo tudi letos v petek, 18. novembra 2022 v okviru dneva slovenske hrane pripravili Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je bil sestavljen pretežno iz osnovnih živil (kruh, maslo, med, mleko in jabolko). Za mnoge je to nekaj posebnega, saj sodobni trendi prehranjevanja žal kažejo na vse večje poseganje po že predelanih živilih.

Namen dneva slovenske hrane in projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno pridelano hrano, vključevanje osnovnih živil v obroke ter spodbujanje zdravega načina prehranjevanja. Vsa živila smo naročili pri bližnjih ponudnikih, a med imamo iz šolskega čebelnjaka.

Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka, se glasi: »Zajtrk z mlekom – super dan!«.

Mleko je polnovredno živilo, ki se zelo pogosto znajde na našem jedilniku in prav je tako, saj je naj bi bil del pravilne prehrane, ki podpira zdravje. Enako velja za priporočene mlečne izdelke. 

Na spletni strani NIJZ si lahko preberete preverjene in zanimive podatke ter dejstva o mleku in mlečnih izdelkih: https://www.nijz.si/sl/tradicionalni-slovenski-zajtrk-2022-letos-v-ospredju-mleko-in-mlecni-izdelki

Špela Kotnik, vodja šolske prehrane