Od petka, 20. 10. 2023, do nedelje, 22. 10. 2023, smo z učenci 7., 8. in 9. razreda, ki obiskujejo izbirne predmete s področja likovne umetnosti, športa, kemije in turizma, izvedli tabor, ki nam je omogočil strnjeno izvedbo učnih vsebin. Učitelji smo dali poudarek na medpredmetnemu povezovanju, druženju in krepitvi socialnih veščin, telesni aktivnosti in ustvarjalnim doživetjem.

V dveh skupinah smo izvedli pohod. Ena skupina učencev se je podala na pot v smeri vasi Lutrje, kjer so se na gozdni jasi sprostili ob igranju različnih zabavnih štafetnih iger. S pomočjo iger so nabrali tudi veliko kostanja, ki so ga naslednji dan veselo pekli. Z učenci turistične vzgoje in likovnega snovanja pa smo odšli proti Boletini, kjer smo se pri ge. Živi Buser udeležili lončarske delavnice. Spoznali smo bogato lončarsko tradicijo ter se seznaniti z glino kot osnovnim materialom za ustvarjanje raznolikih izdelkov. Učenci so bili navdušeni nad spretnimi rokami lončarke, svoje spretnosti pa so posamezni učenci preizkusili v delavnici, ki je potekala v šoli, v kateri so gnetli in oblikovali glino ter razvijali svojo kreativnost.

Učenci turistične vzgoje so se vključili v priprave za sodelovanje turističnega podmladka na stojnici na Martinovih dnevih na Ponikvi. Z velikim navdušenjem so se lotili izdelovanja tradicionalnih prazničnih dobrot, kot so rezanci in mlinci, pripravljeni po receptih njihovih staršev in babic. Ta izkušnja je bila tudi priložnost za skupno ustvarjanje, učenje o načinu priprave jedi in krepitev zavesti ohranjanja kulturne dediščine. Na stojnici se želimo predstaviti tudi z izdelki iz lesa in blaga, v katere bomo vpletli kulturno – zgodovinske značilnosti Ponikve. V ta namen smo si izdelali načrte za njihovo izdelavo.

Udeležili smo se tudi prireditve Pri nas pa diši, ki jo organizira Turistično olepševalno društvo Ponikva. V šolski kuhinji smo po posebnem receptu pripravili jabolčno pito, s katero smo se predstavili v kulturnem domu na Ponikvi, kjer je potekalo druženje krajanov ob pokušini dobrot. Uživali smo v prijaznem sprejemu organizatorjev in v okusih odličnih jabolčnih sladic.

Raziskovali in izvedli so poskuse s pomočjo rdečega zelja, ki je izvrsten naravni indikator. Ugotavljali so ali so snovi kisline ali baze, izdelali naravno plastiko. V skupini so tako izvedli eksperimente, ki jim bodo prav prišli pri rednem pouku in v življenju.

Spodbujali smo zdrav življenjski slog. Učenci so v dveh skupinah krepili telesno zmogljivost s kolesarjenjem do lovskega doma v Slatini in se povzpeli do vrha Kraberka. Z vrha so se nato spustili nazaj »v dolino« proti šoli. V telovadnici šole pa smo izvedli Igre brez meja, ob katerih so se učenci sprostili, povezali in pokazali svoje spretnosti. K dobremu vzdušju in ekipnemu duhu so prispevali tudi navijači, ki so z glasnim navijanjem spodbujali svoje ekipe. Dan smo zaključili s peko hrenovk, jabolk, krompirja in kostanja.

Večera smo preživeli aktivno in sproščeno. Igrali smo nogomet, odbojko, se pogovarjali, igrali družabne namizne igre, si ogledali del poučnega filma z naslovom Moj brat lovi dinozavre in plesali.

Na taboru smo dali poudarek tudi na ozaveščanju učencev o nevarnosti energetskih napitkov, ki postajajo vedno bolj priljubljen dodatek med mladimi. Pogovorili smo se o tveganjih za njihovo zdravje in dobro počutje.

In še nekaj, učenci so preživeli vikend brez telefonov, tablic in računalnikov… in ni jim bilo dolgčas.

Mentorji tabora: Andreja Podgoršek, Špela Kotnik, Ana Posavec, Rok Gradišnik, Mateja Bevc