V petek, 10. novembra, so si učenci od 6. do 9. razreda ogledali spletno interaktivno predstavo z naslovom ‘Ali premalo spim zaradi interneta?’ v izvedbi improvizatorjev KUD KIKS. 

Rok Bohinc in Dino Kapetanovič sta na zabaven in kreativen način predstavila to aktualno in perečo problematiko ter nasvete, kaj lahko najstniki sami naredijo, da si zagotovijo dovolj nočnega počitka in omejijo motilce, kot so mobilni telefoni, internet, sporočila ipd.

Raziskave kažejo, da štiri petine slovenskih najstnikov spi premalo. V Safe.si raziskavi o vplivu interneta na duševno zdravje mladostnikov pa je več kot polovica najstnikov v osnovni in srednji šoli poročala, da jim zaradi uporabe telefona, aplikacij in družbenih omrežij primanjkuje spanca.

Najstnikom se ritem spanja že zaradi biološko-razvojnih procesov spremeni in zamakne za 2 uri v primerjavi z vzorci spanja, ki so jih imeli kot otroci. Zvečer težje zaspijo, zjutraj pa morajo vstajati zgodaj zaradi obiskovanja pouka v šolah. Poleg tega pa pogosto zvečer ali celo pozno v noč uporabljajo mobilne naprave in si s tem še podaljšujejo budnost in otežijo uspavanje.

Spanje je ključno za zdrav razvoj otrok in mladostnikov. Premalo spanca pušča posledice na zdravju, učnem uspehu, počutju in povzroča tudi razdražljivost, hiperaktivnost in nagnjenost k tveganim vedenjem. Pomembno je torej, da mlade ozaveščamo o pomenu spanja, posledicah neprespanosti in o vplivu, ki jih ima na vse to uporaba interneta.

Predstavo si lahko ogledate na povezavi.