Zlato priznanje za zgodovinsko raziskovalno nalogo ter bronasta priznanja na šolskih tekmovanjih v znanju geografije in zgodovine

Tudi v tem šolskem letu smo raziskovali zgodovino Ponikve. Zveza prijateljev mladine Slovenije je okviru programa Mladi raziskovalci zgodovine razpisala raziskovalno temo z naslovom “Kultura je izraz najboljšega v družbi; Kulturna ustvarjalnost v mojem kraju” in k sodelovanju povabila osnovnošolske učence. Ekipo raziskovalk iz naše šole so sestavljale Eva Dečman iz 7. razreda, Julia Siter in Taja Zabukošek iz 8. razreda ter Marja Klančar iz 9. razreda. Usmerile so se v raziskovanje zgodovine pevskih zborov na Ponikvi v obdobju od druge svetovne vojne do danes in napisale zanimivo nalogo z naslovom “Ustvarjanje zborovske kulture na Ponikvi”. Evo, Tajo, Julio in Marjo je k raziskovanju pritegnila tema, ki jim je blizu, saj tudi same pojejo v zborih in večinoma izhajajo iz družin s tradicijo petja v pevskih zborih na Ponikvi. Učenke so v raziskovanje vložile veliko truda in svojega prostega časa ter prišle do zanimivih ugotovitev. Zelo dragocene so tudi zgodbe, ki so nam jih v intervjujih pripovedovali naši sogovorniki, ki so bili nekoč ali pa so še danes člani oz. vodje pevskih zborov v našem kraju. Izkušnje, ki so jih učenke pridobile med ustvarjanjem raziskovalne naloge, jim bodo zagotovo koristile tudi pri nadaljnjem izobraževanju. 

Organizatorji so za mlade raziskovalce tudi tokrat organizirali srečanje z razglasitvijo rezultatov in podelitvijo priznanj. Potekalo je v Centru Noordung – Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga. Del programa srečanja je bila kratka predstavitev raziskovalcev in naloge, pri čemer so se naše učenke odlično odrezale in pokazale dobre sposobnosti javnega nastopanja. Nato smo si ogledali center in se z VR očali izstrelili v vesolje in na Mednarodno vesoljsko postajo. Po ogledu je sledila težko pričakovana razglasitev rezultatov in podelitev priznanj. Naša ekipa se je razveselila zlatega priznanja. Za prijetno in sproščeno vzdušje je poskrbela pevka Tinkara Fortuna. 

Poleg dosežka na področju raziskovanja zgodovine naj omenim tudi dosežke učencev, ki so jih v tem šolskem letu dosegli na šolskem tekmovanju v znanju geografije in zgodovine. Geografskega tekmovanja se je udeležilo 20 učencev od 6. do 9. razreda. V skupini učencev 6. in 7. razreda sta bronasti priznanji prejela Matevž Klanačar in Anže Vodopivc, v skupini učencev 8. in 9. razreda pa Marja Klančar, Anja Podkrajšek, Nik Pevec, Urban Bevc in Sebastian Dobrajc. Na tekmovanju v znanju zgodovine so sodelovali učenci 8. in 9. razreda. Med šestimi udeleženci sta bronasto priznanje prejela devetošolca Marja Klančar in Urban Bevc. Urban je za las zgrešil uvrstitev na državno tekmovanje, saj mu je do tega cilja manjkala le ena točka.

Čestitke vsem prejemnikom priznanj in veliko uspehov tudi v novem šolskem letu!

Mentorica raziskovalne dejavnosti in tekmovanj s področja geografije in zgodovine: Mateja Bevc