V petek, 20. novembra 2020, praznujemo že desetletnico TRADICIONALNEGA SLOVENSKEGA ZAJTRKA. V zadnjih letih pa imenujemo ta dan tudi DAN SLOVENSKE HRANE.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk prinaša dve osnovni sporočili. Poudarja pomen sestavljanja jedilnikov z lokalnimi sestavinami in pomen rednega zajtrkovanja.

Že od prve izvedbe Tradicionalnega slovenskega zajtrka je ves čas v ospredju in najbolj izpostavljeno poreklo živil, ki morajo biti pridelana in predelana v Sloveniji, pomen kmetijstva in čebelarstva ter njun vpliv na okolje in pravilno ravnanje z odpadki. Pomembno je tudi ozaveščanje o pomenu zdravega načina življenja, vključno z gibanjem in športnimi aktivnostmi.

Vsak tretji petek v novembru so doslej otroci v vrtcih, šolah ter drugih institucijah po vsej Sloveniji zajtrkovali živila domačega izvora, in sicer kruh, maslo, med, mleko in jabolka.

Letos bo malo drugače. Za učence so pripravili izobraževalni video, kjer si lahko ogledajo pridelavo in pripravo živil, ki so del slovenskega zajtrka. Spoznajo pa tudi pomen lokalno pridelane hrane in zdravega načina življenja z gibanjem.

DOBRO JUTRO IN DOBER TEK!