Učenci in učenke 3.a so se v spremstvu učiteljev v petek, 12.6.2020 odpravili na pot v Slatino, da obiščejo kmetijo Pevec, po domače Ajderčan, kjer živi njihova sošolka Zala s svojo veliko družino.

Odšli so po bližnjici, kjer jih je čakalo na Podčedenškovi kmetiji prvo presenečenje, saj jim je gospodinja Sonja pripravila tople, dišeče, še pravkar pečene štručke. Z velikim veseljem so jih pojedli, se malo odpočili in nadaljevali pot, ki ni bila vsakdanja. Hodili so po gozdu, med koruzo in  po stezi med pisanimi travniki. Uporabili so vse svoje gibalne spretnosti, da niso naredili kakšne škode. Po dobri uri hoje so prispeli na kmetijo, kjer jih je veselo in gostoljubno pričakala Zalina družina: oče Primož, mami Andreja, bratec Aljaž, sestrica Karin in stari ata Ivan- Vanč Pevec. Manjkal je le brat Filip, ki je bil v šoli. Gospodar Primož je učencem predstavil njihovo kmetijo, kjer sedaj živi že njihova peta generacija. Zalina starša sta kmetijo prevzela leta 2010. Ponosno je povedal, da so takrat v isti hiši, v istem gospodinjstvu živele kar štiri generacije. To je v današnjem času zelo redko. A, kako dragocene, bogate in nepozabne so izkušnje, ki jih prejmeš v takšni družini vedo povedati le tisti, ki so v takšnem sobivanju živeli. V tem času so zgradili sodoben in velik hlev, saj se ukvarjajo z živinorejo. Imajo 55 krav molznic, 30 plemenskih telic, vsak teden pa tudi nekaj novih teličkov. Oče Primož je tudi predsednik društva Mladih rejcev lisaste pasme Slovenije. Zelo zanimo in poučno nam je opisal in razložil pomen sodobnega kmetovanja, ki temelji na sobivanju in spoštovanju narave, živali in ljudi. Delo na kmetiji je lepo, a zelo zahtevno, saj se delovni čas pravzaprav nikoli ne konča, ne podnevi in ne ponoči. Tudi dopust in počitnice niso prav pogoste. Potrebno je tudi veliko znanja in izobraževanja. A, če se že od rojstva naprej uvajaš v ž življenje na kmetiji, ga vzljubiš in postane del tebe. Potem delaš z veseljem in ljubeznijo in ves trud je poplačan.

Da je kmetijstvo ena najpomemnejših dejavnosti v državi smo spoznali prav letos, ko smo v času korona virusa vsi skupaj s strahom ugotavljali, če bomo imeli dovolj lastne hrane . Hrana pa pomeni preživetje.

Po razlagi in nato še ogledu so bili prav vsi učenci navdušeni nad sodobno in skrbno urejeno kmetijo, ki je prijazna živalim, naravi in ljudem. Poizkusili so še polno mizo dobrot, ki jih je pripravila Zalina mamica. Nekaj časa je ostalo še za igranje, nato pa so navdušeni tudi nad super traktorji in njihovimi priključki  pomahali domačim, se zahvalili in se poslovili. V svojem srcu pa so postali  bogatejši za spoznanja o kmetovanju, hrani, sobivanju, sodelovanju in o spoštovanju pridnih, žuljavih in ljubečih kmečkih rok.

Hvala vam za nepozabno uro o kmetiji in življenju na njej!

Irena Zevnik

 

Video ogled.