Društvo učiteljev geografije Slovenije je v sodelovanju s Turistično olepševalnim društvom Ponikva in Osnovno šolo Blaža Kocena Ponikva v soboto, 11. 3. 2023, že enajsto leto zapored organiziralo Kocenovo soboto. Gre za dogodek, ki prispeva k ohranjanju spomina na Blaža Kocena, velikega kartografa in didaktika geografije, avtorja zelo cenjenih šolskih atlasov, odličnih zemljevidov, učbenikov in različnih znanstvenih člankov.

Tudi za nas je bil to delovni dan, ki smo ga izkoristili za to, da smo računanje, branje, pisanje, risanje, merjenje in opazovanje preselili iz šolskih klopi v učilnico v naravi, to je v prostor neskončnih možnosti za dejavnosti in učenje, ki je že v zgodnjem otroštvu navdihoval tudi Blaža Kocena.

Učenci so naravne in kulturno zgodovinske znamenitosti Ponikve reševali pred uničenjem. Sliši se napeto, a naši pogumni fantje in dekleta so nalogo več kot odlično opravili. Raziskovali so, kakšen vonj in barvo ima voda v potoku Slomščica, igrali so fotolov in v fotografski objektiv ujeli posebnosti, zaradi katerih bi lahko bili naši kraji turistično še bolj prepoznavni. Po Ponikvi in okolici so hodili z aplikacijo Misija in počeli še ogromno drugih zanimivih reči.

In ker smo se medtem gibali, dihali svež zrak in se družili med seboj, je bilo vse še toliko bolj zabavno.