V tednu od 6. do 12. 2. 2023 smo štiri strokovne delavke naše šole obiskale partnersko šolo v projektu Erasmus+ v Langresu (Francija). Strokovni delavci šole, učenci, predvsem pa koordinatorica projekta Lidia Erak, so nas prijazno sprejeli.

Namen obiska je bil opazovanje učnega procesa in spoznavanje njihovega šolskega sistema, ki se od našega precej razlikuje. Učiteljice smo bile prisotne pri učnih urah različnih predmetov, kjer so učenci stari od 10 do 14 let in še na dveh drugih šolah, kjer so bili učenci mlajši. Na šoli so nam predstavili tudi zadolžitve, ki jih opravlja tajnica, računovodkinja, ravnateljica, knjižničarka in socialna pedagoginja. Šola ima veliko tujcev, ki so vključeni v običajen pouk, imajo pa tudi veliko dodatnih ur francoskega jezika. Njihova šola je stara, vendar sodobno opremljena z računalniki, elektronskimi tablami in zasloni.

Pravljično staro mestno jedro ponuja dva muzeja (muzej zgodovine in umetnosti ter muzej Denisa Diderota), čudovito panoramo z obzidja mesta, okušanje lokalnega sira, makronov, rogljičkov, baget in drugih francoskih dobrot.

Tovrstni obiski nam omogočijo spoznavanje novih običajev, navad, ljudi in države nasploh, hkrati pa spoznavanje tujega šolskega sistema ter praks, ki jih kasneje lahko uporabimo pri svojem delu.